دکتر علی طاهری نیا » جراحی بینی » جراحی انحراف بینی چگونه انجام می شود؟
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

جراحی انحراف بینی چگونه انجام می شود؟

جراحی انحراف بینی، یکی از روش های درمانی با هدف اصلاح عملکرد بینی است. انحراف بینی به دلیل انحراف سپتوم یا تیغه میانی به وقوع می پیوندد سپتوم یا تیغه میانی دقیقا در خط وسطی صورت جای دارد و می تواند به هر دلیل از جای خود تغییر وضعیت داده و به یکی از طرفین متمایل شود. به این ترتیب ایراداتی را برای عملکرد و فرم بینی سبب می شود. به عنوان مثال بروز انحراف در بینی موجب گرفتگی یکی از حفرات بینی و در موارد حاد موجب گرفتگی هر دو سوراخ می شود انسداد و گرفتگی بینی علاوه بر خر و پف و تنفس ناقص، در درازمدت عفونت سینوس، سردرد، ناراسایی های تنفسی و . . . را در پی خواهد داشت به همین دلیل جراحی انحراف بینی علاوه بر اصلاح فرم و عملکرد برای بهبودی و سلامتی بیمار لازم و ضروری است. البته ناگفته نماند که انحراف بینی در مواردی مادرزادی است و گاه به دلیل اعمال ضربه به بینی ایجاد می شود. یکی از مسائل مهم در انحراف بینی، گرفتگی بینی است و امکان دارد باعث سردرد و عفونت سینوس ها شود. اما امکان دارد که فرد دارای انحراف بینی باشد، اما این مشکلات و عوارض ها را نداشته باشد. ولی بهتر است افرادی که دچار انحراف بینی هستند مشکل خود را درمان کنند، زیرا علاوه بر درمان باعث زیبا تر شدن چهره ی فرد می شود. در این مقاله به توضیحات جامعی درباره جراحی انحراف بینی می پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید…

تغییر بعد از عمل

ساختار اصلی تیغه بینی

در گام نخست بهتر است با ساختار تیغه بینی یا سپتوم بیشتر آشنا شویم. تیغه بینی، با ضخامت 1 تا 2 میلیمتر است و بین سوراخ های  بینی قرار گرفته است در واقع جدا کننده دو حفره ی بینی است و دارای قسمت جلویی و قسمت پشتی است و بسیار انعطاف پذیر و نرم می باشد به گونه ای که به راحتی بریده می شود.

انحراف تیغه بینی

شاید برای شما سوال پیش بیاید که انحراف بینی چگونه در فرآیند تنفس مشکل ایجاد می نماید؟ یا چه نوع اختلالی به حساب می آید؟

باید گفت که این نوع اختلال در بینی باعث می شود که تیغه جداکننده بینی دچار خمیدگی یا شکستگی شود. تیغه در قسمت جلو از یک غضروف 4 گوش ایجاد شده که از ناحیه پشت و کف به چند استخوان دیگر وصل می باشد. چنانچه انحراف زیاد باشد، مشکلاتی را برای فرد به همراه می آورد. مانند رخ داد یک یا هر دو سوراخ بینی به انسداد و گرفتگی شدن. طبیعی است گرفتگی روی تنفس فرد تاثیر می گذارد و گاهی آن را به طور کامل مختل می نماید. توصیه می شود برای این منظور حتما به بهترین جراح بینی در تهران مراجعه نماید.

علائم انحراف بینی

  • گرفتگی یک یا هر دو سوراخ بینی
  • ایجاد مشکل در نفس کشیدن
  • ظاهر زشت
  • کاهش اعتماد به نفس در فرد
  • خون دماغ شدن
  • تنفس صدادار
  • خروپف کردن
  • اختلال و ناهنجاری در هنگام خواب
  • خشکی دهان به دلیل تنفس با دهان باز
  • احساس فشار و گرفتگی در مجرای تنفسی بینی
  • درد در ناحیه سر و صورت
  • ترشحات پشت حلق
  • عفونت مکرر سینوس
  • قطع تنفس در خواب ( این عارضه به ندرت رخ می دهد وچنانچه صورت گیرد منجربه اختلالات قلبی ـ عروقی خواهد شد)

شایان ذکر است که انحراف بینی در تنفس ایجاد مشکل می نماید، اما در مسئله سردرد هیچ گونه ارتباطی ندارد و می تواند حاصل میگرن یا سردرد تنشی باشد. اما اگر انحرافات شدیدی در بینی باشد به طوری که با دیواره جانبی بینی تماس پیدا نماید (اصطلاحا دارای نقاط تماسی شود)، می تواند به سردرد نیز منجر شود. به هر حال بینی، عضو مهمی است و عصب های فراوانی دارد که می تواند در ایجاد دردهای سر و صورت نقش مهمی را داشته باشد که برای رفع این عارضه بهتر است به یک جراح بینی حاذق مراجعه شود.

عوامل موثر در انحراف بینی

  • مهم ترین عوامل تاثیر گذار در انحراف بینی عوامل ارثی می باشد
  • افرادی که دچار مشکلات تنفسی هستند مثلاً اگر لوزه سوم آنها بزرگ باشد مطمئنا ً در ساختار دستگاه تنفسی مشکلاتی را ایجاد می کند به عنوان مثال امکان دارد سقف دهان گودتر شود که با گودتر شدن سقف دهان به تیغه بینی فشار وارد می شود و در نتیجه منجر به انحراف بینی می شود .
  • افرادی که دارای بیماری فک و صورت هستند امکان دارد به انحراف بینی دچار شوند به عنوان مثال افرادی که دارای فک پاییین کوچکی هستند بیشتر به انحراف بینی دچار می شوند .
  • ضربه خوردن بینی باعث انحراف بینی می شود .برخی از این آسیب دیدگی ها امکان دارد در زمان کودکی و یا حتی زمان نوزادی ایجاد شده باشد که از همان زمان دچار انحراف تیغه میانی می شود حتی امکان دارد در خیلی از موارد این ضربه و آسیب دیدگی ها کم بوده اما به مرور زمان خود را نشان می دهد .
  • تصادفات و یا درگیری ها از عوامل های دیگری است که در انحراف بینی بسیار تاثیر گذار است .و امکان دارد بینی دارای شکستگی نشود اما در داخل بینی خونریزی ایجاد شود که در صورت عدم درمان به موقع باعث انسداد تنفسی بینی می شود.

 

نمونه عمل

عوارض ناشی از انحراف بینی چیست؟

از مهم ترین ناراحتی و عوارضی که در انحراف بینی پیش می آید می تواند به مشکل تنفس کردن اشاره کرد در وافع نفس کشیدن به قدری سخت می شود که فرد مجبور است از طریق دهان نفس کند و دیگر ناراحتی ها عبارتست از : خشک شدن دهان، کم شدن بویایی، در برخی موارد سینوزت مزمن و سردرد خواهد بود .

چگونه تشخیص دهیم که انحراف بینی داریم ؟

بهترین روش تشخیص انحراف بینی معاینه کردن آن توسط پزشک است معمولاً پزشک با معاینه با آندوسکوپ به خوبی انحراف بینی را تشخیص می دهد زیرا با انجام آندوسکوپ می توان تمام جزئیتات بینی را مشاهده کرد و در صورتی که تشخیص با آندوسکوپ مشکل باشد پزشک از طریق سی تی اسکن اقدام به تشخیص دقیق تر میکند خصوصاً هنگامی که فرد به سینوزیت مبتلا باشد.

جراحی زیبایی بینی قوس دار

 درمان قطعی انحراف بینی

اگر فردی به انحراف بینی مبتلا شده باشد نیاز است که جراحی انجام شود، زیرا با جراحی می توان لایه های مخاطی را کنار زد و قسمتی که لازم است برطرف یا برداشته شود. در انجام این عمل گاهی نیاز است پزشک انحراف تیغه بینی را اصلاح کند. خوشبختانه عمل جراحی بینی با بیهوشی کامل انجام می شود و بیمار هیچگونه دردی را متوجه نخواهد شد.

  • برای کاهش انسداد معمولاً پزشک اقدام به برداشت زیر مخاط می کند.
  • با استفاده از جراحی رینوپلاستی بدشکلی را درمان می کند.
  • برای کاهش انسداد بینی سپتوپلاستی صورت می گیرد.

 

درمان انحراف بینی با دارو

  • اگر فرد دچار انحراف به صورت کم باشد ولی ترشح بینی داشته باشد می تواند از دارو ی ضد احتقان استفاده کند.
  • برای جلوگیری از عفونت پزشک آنتی بیوتیک تجویز می کند .
  • استفاده از اسپری بینی بدون نسخه پزشک ممنوع می باشد.

هدف از جراحی انحراف بینی

اصلی ترین هدف جراحی سپتوپلاستی، هم تراز نمودن سپتوم و برطرف نمودن زائده های ایجاد شده است. تا با بهبود قرارگیری تیغه میانی و برقرار ساختن جریان هوا به میزان مساوی در هر دو بخش، حس بویایی بیمار نیز تقویت شود و حالت عادی به خود بگیرد. با کمک این جراحی اگر بیمار با خونریزی های ناخواسته بینی درگیر بوده باشد، به سلامت کامل دست یافته و دیگر درد و التهابی را حس نخواهد کرد.

نحوه انجام جراحی انحراف بینی

برای انجام عمل جراحی انحراف بینی، بنا بر حال بیمار از بیهوشی عمومی استفاده می شود. در حالت عادی برای انجام جراحی انحراف بینی، برشی در یک سوی بینی ایجاد می شود تا جراح به سپتوم دسترسی یابد. پس از آن غشای مخاطی بالا زده می شود و تیغه یا سپتوم منحرف به جای خود بازمی گردد. گاه لازم است یک طرف بینی که افزایش حجم یافته تراش بخورد و به سمت دیگر بینی غضروف یا گرافت اضافه شود. در آخر لایه مخاطی به جایگاه ابتدایی بازگشته و پوست رویی به کمک بخیه فیکس می شود. و پس از اتمام جراحی وبازگشت به خانه بیمار می تواند مراقبت های بعد از جراحی بینی را از سر بگیرد.

توجه داشته باشید که جراحی انحراف بینی به صورت نیمه بیهوشی یا بیهوشی عمومی قابل انجام است و مدت زمانی که طول می کشد جراحی صورت بگیرد، بین نیم ساعت تا یک ساعت است و بیمار بعد از جراحی می تواند همان روز مرخص شود و نیازی به بستری شدن ندارد. مراقبت بعد از جراحی از جمله موارد بسیار مهم در جراحی بینی محسوب می شود توصیه می شود مقاله ی مراقب های بعد از جراحی بینی داخل سایت را کامل مطالعه فرمایید.

 

تصویر بیمار بعد از جراحی اصلاحی بینی

نکات مهم درجراحی انحراف بینی

  • این جراحی هیچ گونه برشی بر روی بینی زده نمی شود زیرا جراحی ار داخل بینی صورت می گیرد.
  • داروهای پزشک را طبق نسخه پزشک مصرف کنید.
  • شست و شوی با سرم برای جلوگیری از گرفتگی بینی طبق دستور پزشک انجام دهید.

سن مناسب برای انجام عمل ناشی از انحراف بینی

یکی از سوال های رایجی که برای عمل انحراف بینی از دکتر طاهری نیا پرسیده می شود، درباره ی سن مناسب انحراف بینی است بهتر است عمل بینی هنگامی انجام شود که رشد صورت به صورت کامل انجام شده باشد. اما در صورتی که مشکل حاد باشد بهتر است در اسرع وقت جراحی انجام شود، زیرا امکان دارد مشکلات دیگری به وجود بیاید.

آیا بعد از جراحی نیاز به مراقبت های خاصی می باشد؟

  • استراحت کردن بعد از جراحی بسیار مهم است.
  • بعد از جراحی از پدهای مخصوص برای جلوگیری از خونریزی استفاده می شود. این پدها مشکلی برای بیمار به وجود نخواهد آورد.
  • استفاده از داروهای تجویز شده توسط پزشک بسیار مهم می باشد.
  • بهتر است بسیار مراقب بینیتان باشید تا ضربه ای به بینی وارد نشود.
دکتر علی طاهری نیا

دکتر علی طاهری نیا

دکتر علی طاهری نیا متولد ۱۳۵۶ تهران، فارغ التحصیل پزشکی عمومی درسال ۸۳ از دانشگاه علوم پزشکی ایران و فارغ التحصیل سال ۹۱ در رشته تخصصی گوش، حلق و بینی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشند. ایشان عضو انجمن جراحان گوش، حلق و بینی ایران هستند و بیشتر در کنگره های مرتبط با رشته تخصصی از جمله کنگره های بین المللی راینولوژی ایران شرکت نموده اند.
برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *