دکتر علی طاهری نیا » جراحی بینی » شکستگی بینی | علت، علائم و روش های درمان آن
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

شکستگی بینی | علت، علائم و روش های درمان آن

شکستگی بینی ممکن است در اثر سوانح و حوادث یا هنگام بازی یا ورزش به وقوع بپیوندد در هر صورت علاوه بر تغییر فرم ناشایست و نامطلوب آثار شکستگی بینی بسیار مخرب و آزاردهنده است به این ترتیب که اگر در اثر این اتفاق سپتوم از جایگاه خود تغییر مکان دهد و یا فرم آن عوض شود، انسداد و گرفتگی بینی موجب از دست رفتن بویایی، تنفس ناقص، پیدایش سردرد های آزاردهنده و دائمی می شود. در صورت اعمال ضربه به صورت، آسیب پذیرترین عضو بینی است چرا که این عضو حالت برجسته و برآمده دارد. بنا براین شکستگی بینی در بین جوانان و نوجوانان بسیار شایع است ولی باید گفت که عدم درمان به موقع وبی توجهی به این عارضه گاه جبران ناپذیر شده و برای فرد مشکلات فراوانی به دنبال خواهد داشت. در این مقاله اطلاعات کاملی درباره جراحی بینی شکسته در اختیار شما خواهیم گذاشت. با ما در ادامه همراه باشید…

شکستگی بینی چیست؟

شکستگی بینی ممکن است بر اثر ضربه، تصادف و حوادث مختلف در ناحیه در غضروف یا استخوان بینی ایجاد شود. این شکستگی ها اغلب روی پل بینی یا سپتوم رخ می دهد. تیغه بینی ساختاری است که مجاری بینی را به دو قسمت تقسیم می کند. در زمان بروز این مشکل باید به پزشک مراجعه کنید و در صورت نیاز جراحی بینی انجام دهید. علل شایع شکستگی بینی شامل ورزش های تماسی، دعوا، سقوط و تصادفات وسایل نقلیه موتوری است که منجر به ضربه می شود. علائم و نشانه‌های شکستگی بینی شامل درد، تورم و کبودی در اطراف بینی و زیر چشم‌ها می‌شود. بینی شما ممکن است کج به نظر برسد و ممکن است نفس کشیدن برایتان دشوار باشد. درمان شکستگی بینی ممکن است شامل روش هایی برای بازیابی عملکرد بینی باشد که باید تحت نظر بهترین جراح بینی انجام شود.

شکستگی بینی

علائم شکستگی بینی

کبودی اطراف چشم و یا کج شدن بینی به دنبال آسیب معمولاً نشان دهنده شکستگی بینی است. آنچه مهم‌تر است این است که آیا استخوان‌های بینی جابه‌جا شده‌اند یا خیر. تصویربرداری با اشعه ایکس یا سی‌تی اسکن می تواند به تشخیص شکستگی بینی جابجا شده کمک کند. علائم و نشانه های شکستگی بینی ممکن است بلافاصله ظاهر شوند یا ممکن است تا سه روز طول بکشد تا ایجاد شوند.

علائم و نشانه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد یا حساسیت، به خصوص هنگام لمس بینی
  • تورم بینی و نواحی اطراف
  • خون ریزی
  • کبودی اطراف بینی یا چشم
  • بینی کج یا بد شکل
  • مشکل در تنفس از طریق بینی
  • ترشح مخاط از بینی شما (رینوره)
  • احساس مسدود شدن مجرای بینی

جراحی بینی شکسته

برای استخوان هایی که به طور قابل توجهی جابجا شده اند، جراحان اغلب تلاش می کنند تا استخوان های بینی را تحت بیهوشی موضعی یا عمومی به موقعیت صاف تر برگردانند. این معمولاً طی هفت تا ده روز پس از آسیب انجام می شود، به طوری که استخوان ها در موقعیت جابجایی بهبود نمی یابند. از آنجایی که بسیاری از شکستگی‌ها نامنظم هستند و به جای خود باز نمی‌گردند، این روش فقط در نیمی از زمان‌ها موفقیت‌آمیز است. جابجایی به دلیل آسیب اغلب منجر به اختلال در تنفس می شود، بنابراین ممکن است به جراحی بینی نیاز باشد. بیماران به دلیل تورم و کبودی باید به مدت یک هفته استراحت کنند.

بیشتر بخوانید: جراحی بینی ترمیمی

علل شکستگی بینی

از آنجایی که بینی برجسته‌ترین عضو صورت شماست، این ویژگی بینی را در معرض خطر بیشتری قرار می دهد. شکستگی بینی تقریباً ۴۰ درصد از شکستگی های صورت را تشکیل می دهند.

بینی شما توسط غضروف (در جلو) و استخوان (در پشت و پل) حمایت می شود. وقتی این چارچوب استخوان و غضروف با نیرویی خارجی ضربه می بیند، استخوان ها می توانند ترک بخورند یا شکسته شوند که منجر به شکستگی بینی می شود.

علل شایع شکستگی بینی عبارتند از:

  • آسیب ناشی از ورزش های تماسی مانند فوتبال، بسکتبال یا فوتبال
  • دعوا، وقتی مشت به بینی پرتاب می شود.
  • تصادفات وسایل نقلیه موتوری
  • سقوط از ارتفاع
  • شکستگی بینی حتی می‌تواند در اثر فعالیت‌هایی مانند راه رفتن روی یک جسم ثابت یا بازی‌های خشن ایجاد شود.

درمان شکستگی بینی

عوارض شکستگی بینی

شکستگی بینی ممکن است عوارض زیادی با خود به همراه داشته باشد، به همین دلیل لازم است تا در اسرع وقت توسط پزشک درمان شود. این عوارض عبارتند از:

انحراف سپتوم

شکستگی بینی ممکن است باعث انحراف تیغه بینی شود، این وضعیت زمانی رخ می دهد که دیواره نازکی که دو طرف بینی شما را تقسیم می کند (سپتوم بینی)، به یک طرف جابجا می شود و مجرای بینی شما را از آن طرف باریک می کند. داروها می توانند به شما در مدیریت انحراف سپتوم کمک کنند، اگرچه برای اصلاح این وضعیت به جراحی نیاز است.

جمع شدن خون یا هماتوم تیغه بینی

گاهی اوقات، جمع شدن خون یا اصطلاحا هماتوم تیغه بینی ممکن است همراه با شکستگی بینی باشد. هماتوم تیغه بینی می تواند یک یا هر دو سوراخ بینی را مسدود کند. این مشکل نیاز به عمل جراحی دارد تا از آسیب غضروف جلوگیری کند.

شکستگی غضروف

اگر شکستگی شما به دلیل یک ضربه قوی، مانند یک تصادف رانندگی باشد، ممکن است شکستگی غضروف را نیز تجربه کنید. اگر آسیب شما به اندازه ای شدید باشد که نیاز به درمان جراحی داشته باشد، جراحی هم آسیب های استخوان و هم غضروف شما را برطرف می کند.

آسیب گردن

شکستگی‌های بینی ناشی از صدمات با سرعت بالا (مانند شکستگی‌هایی که در تصادفات وسایل نقلیه موتوری تجربه می‌شوند) ممکن است با آسیب‌هایی به گردن شما (ستون فقرات گردنی) همراه باشد. اگر ضربه به اندازه ای قوی باشد که بینی شما را بشکند، ممکن است آنقدر قوی باشد که به استخوان های گردن شما آسیب برساند. اگر مشکوک به آسیب به گردن هستید، فورا به پزشک مراجعه کنید.

وضعیت اوررژانسی در شکستگی بینی

اگر آسیب دیدگی بینی همراه با آسیب سر یا گردن را تجربه کردید که ممکن است با سردرد شدید، گردن درد، استفراغ یا از دست دادن هوشیاری مشخص شود، به فوریت های پزشکی مراجعه کنید. از شرایط اورژانسی دیگر حین شکستگی بینی می توان موارد ذیل را نام برد:

دشواری در تنفس بعد از شکستن بینی

خونریزی که متوقف نمی شود.

تغییر قابل توجه در شکل بینی شما که به تورم مربوط نمی شود، مانند ظاهر کج یا پیچ خورده

خارج شدن مایع از بینی بعد از شکستن بینی

در صورتی که تشخیص جراح برای شما عمل اورژانسی باشد می توانید از ایشان بخواهید که همزمان با درمان آسیب ها جراحی زیبایی هم انجام دهد در این مورد می توانید از بهترین جراح بینی نیمه فانتزی کمک بگیرید.

کارهایی که می توانید قبل از مراجعه به پزشک انجام دهید

بلافاصله پس از آسیب دیدگی، یخ را روی ناحیه شکسته بگذارید تا تورم تشدید نشود. برای نگه داشتن یخ روی بینی از فشار کم استفاده کنید. داروهای ضد درد بدون نسخه می تواند به تسکین التهاب و درد کمک کند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر آسیب شدید است، باید فورا به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. اما، اگر آسیب وارد شده به بینی شما جزئی باشد، یعنی فقط با تورم و درد متوسط ​​همراه باشد، لازم است قبل از مراجعه به پزشک صبر کنید. این کار اجازه می دهد تا تورم بینی کاهش پیدا کند. بنابراین شما و پزشکتان بهتر می توانید آسیب وارد شده به بینی را ارزیابی کنید. در صورت تداوم علائم و نشانه ها بهتر است قبل از مراجعه به بهترین جراح بینی بیش از یک هفته منتظر نمانید.

درمان بینی شکسته

برای رفع جابجایی ها و شکستگی ها، پزشک ممکن است از چندین روش استفاده کند:

– اولین اقدام جراح بینی جلوگیری از خونریزی با پک های مخصوص پزشکی است تا اقدامات درمانی میسر شود.

– پیشگیری از افزایش ورم و علایم کبودی با استفاده از کمپرس یخ.

– در صورتی که فرم بینی تغییر کند و بیمار با مشکلات تنفسی و انسدادی مواجه شود ، لازم است جراحی بینی انجام شود تا اشکالات به وجود آمده به کل رفع شود.

– اگر این شکستگی مشکلی به همراه نیاورد و تنفس فرد برقرار باشد، می توانو با داروهایی چون اسپری دکونژستان، مسکن و آنتی بیوتیک از عواقب شکستگی بینی کاست.

– در صورتی که شکستگی شدید باشد، باید بلافاصله بینی جا بیفتد در این خصوص از داروی بیهوشی یا بی حسی کمک گرفته می شود.

مراقبت های اولیه برای درمان بینی شکسته

– پس از شکستگی بینی باید فرد تا حد امکان سر خود را بالا بگیرد.

– مهلت جا انداختن بینی شکسته شده تا 10 روز است. اگر این امر انجام نشود، لایه های شکسته شده با همان وضع نابسامان جوش می خورند و نیاز به جراحی بینی می شود.

– بهترین زمان برای جا انداختن بینی برای بزرگسالان 5 تا 7 روز بوده و این زمان برای بزرگسالان 3 الی 5 روز می باشد.

-قبل از عمل به داروهای ضد درد از جمله تزریق موضعی و اسپری بینی نیاز خواهید داشت.

-اگر خونریزی مداوم مربوط به هر شکستگی بینی را تجربه می کنید، ممکن است لازم باشد سوراخ های بینی خود را با نوارهای گاز مرطوب شده پر کنید. این نوارها حاوی یک پماد -آنتی بیوتیک برای کمک به جلوگیری از عفونت هستند. بسیاری از افراد تصمیم می‌گیرند در طول روند بهبودی چند روز در خانه بمانند، زیرا تورم و کبودی قابل توجه از عوارض جانبی رایج جراحی بینی شکسته است.

-ناراحتی، تورم و کبودی معمولاً حدود یک تا دو هفته پس از جراحی به طور قابل توجهی بهبود می یابد.

روش غیر جراحی درمان شکستگی بینی

اگر شکستگی استخوان ها و غضروف ها را در بینی جابجا کرده باشد، پزشک ممکن است بتواند به صورت دستی آنها را با یک روش غیرجراحی به نام جااندازی بسته دوباره تنظیم کند. برای بهترین نتایج، جااندازی بسته نباید بیش از ۱۴ روز پس از شکستگی انجام شود. در طی این روش، پزشک از اسپکولوم بینی برای باز کردن سوراخ های بینی شما استفاده می کند. از ابزارهای ویژه ای برای کمک به تراز کردن استخوان های شکسته و غضروف های شما و بازگرداندن آنها به موقعیت اولیه استفاده می شود.

 جراحی رینوپلاستی یا سپتورینوپلاستی شکستگی بینی

بینی های شکسته ای که بیش از ۱۴ روز درمان نشده اند، ممکن است کاندیدای روش غیر جراحی نباشند. در این موارد، جراحی برای تراز مجدد استخوان ها و تغییر شکل بینی ممکن است ضروری باشد. اگر شکستگی به تیغه بینی شما آسیب رسانده و باعث انحراف تیغه بینی و در نتیجه انسداد یا مشکل در تنفس شده است، ممکن است جراحی ترمیمی به نام سپتورینوپلاستی (جراحی بینی و جراحی انحراف تیغه بینی) توصیه شود.

 کلام آخر

دراین مقاله به موضوع شکستگی بینی پرداختیم. شکستگی بینی ممکن است با رعایت اقدامات اولیه بهبود یابد یا نیاز به جراحی داشته باشید. در صورت عدم درمان ممکن است عوارض جبران ناپذیری برای فرد ایجاد شود. به همین علت لازم است تا در صورت بروز این مشکل سریعا به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه شود.

دکتر علی طاهری نیا

دکتر علی طاهری نیا

دکتر علی طاهری نیا متولد ۱۳۵۶ تهران، فارغ التحصیل پزشکی عمومی درسال ۸۳ از دانشگاه علوم پزشکی ایران و فارغ التحصیل سال ۹۱ در رشته تخصصی گوش، حلق و بینی از دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می باشند. ایشان عضو انجمن جراحان گوش، حلق و بینی ایران هستند و بیشتر در کنگره های مرتبط با رشته تخصصی از جمله کنگره های بین المللی راینولوژی ایران شرکت نموده اند.
برچسب ها:
مقالات مرتبط
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *